Hällefors folkhögskola

Studera teater på Hällefors folkhögskola

Oavsett om du vill utbilda dig själv inom teater eller få hjälp på din arbetsplats, i din organisation eller annan grupp kan vi på ATF stå till tjänst!

Teaterledare (distans, 25%)

Kursen är en förberedande grundkurs på gymnasienivå som riktar sig till dig som vill leda teatergrupper. Du kommer att starta en egen teatergrupp som du med hjälp och stöd av professionell lärare utvecklar och leder. Kursen vänder sig till alla åldrar.

Du kommer att utveckla dina kunskaper inom regi, textinlärning, analyser, teater och gruppsykologi för att senare kunna stötta och leda egna teatergrupper på din egen ort. Inga förkunskaper krävs men vi ser att du har ett stort intresse av att utvecklas inom området. Det viktigaste är att du har viljan, modet och nyfikenheten att utforska dig själv och växa tillsammans med kurskamraterna - samt att du brinner för teater.

Vid närträffarna på skolan har du möjlighet att träffa dina kurskamrater och praktiskt kunna delta i dramaövningar. Du kommer att göra praktik inom en befintlig teatergrupp. 

Läs mer här >>


Musikteaterlinjen (på filialen i Örebro)

Kursen är en studieförberedande grundkurs på gymnasienivå som riktar sig till dig som vill utveckla dina kunskaper inom sång, musik och teater för att senare kanske söka dig vidare till andra utbildningar inom området.

Under kursens gång får du:

  • Gestalta en roll
  • Ta regi och utveckla din förmåga att nå ut till en publik
  • Utveckla ditt scenspråk genom medvetandegörande och träning av den egna kroppen, rösten och uttrycket
  • Skrivande och dramatiserande av egna och andras texter, enskilt och i grupp
  • Ljus, ljud, scenografi och mask som komplement till berättandet
  • Spela olika instrument, enskilt och i ensemble
  • Sångövningar

Läs mer här >>

Teater för dig med NPF-diagnos

I kursen Teater för dig med NPF-diagnos jobbar vi med teater utifrån varje enskild deltagares svårigheter och behov av stöd. Teater är inte bara att ställa sig på en scen och skådespela, utan det handlar om att finna trygghet i sig själv och med sina kurskamrater. Detta är något som vi lärare jobbar mycket med i början, så att varje deltagare ska känna att tillsammans med andra kan man skapa något helt fantastiskt. I ett lugnt tempo går vi tillsammans igenom det mesta inom teater och drama.

Här får man bred kunskap om teater, tillsammans med andra personer med liknande diagnoser. Så om du vill utforka och utmana dig själv är detta kursen för dig. Kursen vänder sig i första hand till dig med diagnos inom neuropsykiatiska funktionsnedsättningar.

Vi improviserar, skriver eget material och scener, för att sista terminen jobba med ett färdigskrivet manus. 

Läs mer här >>


Skriva för teater & scen (distans, 50%)

Att skriva för teater och scen är en grundkurs för dig som vill utveckla ditt skrivande för teatern, möta andra med samma intresse och få en fördjupad förståelse för dramatext. Ditt skrivande står i centrum och frågeställningar som: Hur skapar man en levande dialog? Vad gör en rollfigur intressant? Vad driver berättelsen framåt? Hur gör jag för att komma vidare med texten?

Du får uppgifter och tid att öva på att skriva scener, skapa karaktärer, få dina texter speglade av lärare och kurskamrater för att på så vis komma vidare. Du uppmuntras att pröva dig fram och att skriva om. Kursen vill vara ett laboratorium för att utforska pjässkrivandet.

Under utbildningen får du läsa både nyskriven och klassisk dramatik och dela reflektioner med kurskamrater och lärare. Likaså diskuterar du dina egna och kamraternas texter med fokus på att se vad som kan utvecklas. Du lär dig att använda de andras respons för att utvecklas i ditt eget skrivande och får en betydelsefull roll som läsare av andras texter.

Läs mer här >>